Egészségvédelem

 
1142 Budapest, Erzsébet királyné útja 44. - Google térkép
Tel +36 1 273 0800, e-mail: info@fodorgyogyszertar.hu

Nyitva tartás
Facebook oldalunk
.
.
Patikánkról
Patikánkról
Segítünk...
Segítünk...
Schüssler termékek
Schüssler termékek
Previous Next
A A A

Fenyovary Eva2Egy megfelelő helyen lévő csinos kis anyajegy akár a szexepilje is lehet valakinek, ez tehát pozitívum. Szülőnek és gyermekének sokszor – nemtől függetlenül – testük ugyanazon a pontján található méretben, színben szinte azonos anyajegy. Ez a szoros családi kötelékre utaló „névjegy” szerepét tölti be. Hogyan alakul ki, veszélyes, vagy veszélytelen... A kérdésekre Dr. Fenyőváry Éva bőrgyógyász szakorvos válaszol.

- Mi az anyajegy, különös tekintettel arra, hogy mi laikusok a legkülönfélébb méretű, formájú képződményeinkre is rámondjuk, hogy ez egy anyajegy?
- Az anyajegynek (latin neve: naevus) azokat a veleszületett, vagy csak később kialakuló, éles határú, maradandó elváltozásokat nevezzük a bőrön és a nyálkahártyán, melyeknek színe vagy felszíne a környezettől eltér.
- Vannak-e orvosi értelemben (nem csak külalakban) különböző típusú anyajegyek?
- Igen, vannak jó és rosszindulatú jellegű anyajegyek. Ezek alapvető meghatározója az, hogy a bőrfelszín kültakarójának melyik rétegéből származnak, és hol helyezkednek el.
- Mitől függ, hogy kinek hány anyajegye van, csak genetikai vagy más okai is lehetnek?
- A veleszületett anyajegyek nagysága az élet folyamán nem, vagy igen kevéssé változik. Az egyéb természetű anyajegyek változásai nagymértékben függhetnek az életmódtól, így például az anyajegyek a napfényben bővelkedő foglalkozások, (szolárium), vagy vegyi üzemben történő munkavégzés stb. esetén gyakoribbak, illetve függhetnek bizonyos betegségektől is.
- Mik azok az atipusos anyajegyek, miben különböznek (ha különböznek) a normál anyajegyektől?
- Az atipusos anyajegyek nagysága, felszíne, tapintata változást mutat. Mindenképpen figyeljünk a nagyságbeli és színbeli változásokra. Elkerülhetetlen a szakorvosi vélemény és – az orvos által szükségesnek ítélt esetekben – a szövettani vizsgálat!
- Anyajegye szinte mindenkinek van. Mire figyeljünk ilynekor nyáridőben?
- Az anyajegyeket nem szabad összetéveszteni a belgyógyászati betegségek okozta bőrelváltozásokkal, ilyen lehet például májbetegeknél a csillag vagy pók naevus az egyéb pigment vagy más eredetű elváltozások.
Megjegyzem a „szeplő” ártatlan, és nem tévesztendő össze sem az anyajeggyel, sem a szemölcsökkel!
Akiknek anyajegye van, legyenek óvatosak a napozással, inkább kerüljék, csökkentsék minimálisra és akkor is használjanak fényvédő kérmet. Számukra javaslt az évenkénti bőrgyógyászati vizsgálat, mivel akinek sok anyajegye van, annak nagyobb a melanoma (bőrrák) kialakulásának kockázata.
- Melyek azok az elváltozások, amikor mindenképpen szakorvoshoz kell fordulni?
- Minden olyan esetben, amikor valaki a bőrön, mint kültakarón váratlanul megjelenő, elváltozásokat észlel, melyek kitűnnek a bőr felszínén, forduljon szakorvoshoz, mivel ezek figyelmet felhívó jelenségek a bőrgyógyászati konzíliumra.
- Mit tegyen az, akinek a legkülönbözőbb testrészeken esztétikailag soknak számító anyajegye van?
- Egyetlen teendője van az illetőnek: bőrgyógyászati konzíliumot kérjen szakorvostól. Az optimizmus alapja: mindenkinek van szépséghibája.
- Veszélyesnek mondható-e az anyajegy?
- A veszélyt mindig a nemtörődömség, a figyelmetlenség rejti magában. Ha valaki a fentiekben leírtaknak megfelelően a bőrén rendellenességet észlel, forduljon szakorvoshoz. Csak a bőrgyógyász fogja tudni megítélni, hogy a kérdéses anyajegy veszélyes-e, vagy sem.
- Függ-e attól az anyajegy veszélyessége, hogy melyik testrészünkön található?
- Az anyajegyek előfordulása valóban multiform. A strucc-politika soha nem vezet jóra és elszalajtjuk a megoldás reális lehetőségét.
- Tudjuk, hogy létezik rákszűrés, tüdőszűrés stb., de van-e anyajegyszűrés, különösen a veszélyeztetetteknek?
- Valójában ilyen jellegű célzott szűrés nincs. De mindnyájan előbb-utóbb orvoshoz kerülünk, akinek a figyelmét ezek a jelenségek nem kerülik el. Bőrgyógyászként azt javasolom, időnként fürdés után, a tükörbe nézve térképezzük fel olyan testrészeinket is, amelyek nincsenek egyébként nap-mint-nap szem előtt. Nagyon fontos szerepe van az önvizsgálatnak!
- Minden anyajegy eltávolítható sebészetileg? Ha nem akkor mikor és miért nem?
- Erre a kérdésre a részletes válasz több oldalnyi lenne, ezért erre nem vállalkozom. A végkövetkeztetést tartom fontosnak: minden eltávolított bőrrészből készüljön szövettani vizsgálat.

Tisztelt Főorvos Asszony! Köszönjük az interjút.
Dr. Fenyőváry Éva elérhetősége

Az interjút készítette Offenbeckné dr. Sólyi Ilona

Szimpatika akció

szimpatika logo banner 2019

Vevőszolgálat

Accuchek vevoszolg pont

Gyógyszer-info

Venykivaltas m

 

 

 

 

 

 

Zuglói Gondozó

zugo2